Банкеръ Daily

Свят

Тръмп призова за единство след бомбените пратки до видни демократи и медии

Президентът на САЩ Доналд Тръмп призова страната към единство след серията пратки с взривни устройства до Си Ен Ен и видни представители на Демократическата партия, но също така посочи с пръст медиите, предаде Асошиейтед прес.

На митинг в Уисконсин Тръмп заяви, че иска всички слоеве на обществото да се сплотят "в мир и хармония", но добави, че медиите "имат отговорност да зададат учтив тон и да прекратят безкрайната враждебност и постоянните негативни и често пъти фалшиви нападки и истории". "Те трябва да спрат", настоя той. "След 13 дни предстоят много, много важни избори", напомни президентът.

Тръмп, който е в Уисконсин, за да подкрепи републиканските кандидати за междинните избори на 6 ноември, заяви, че след случая с пратките се въздържа от най-острата си и реторика, защото се старае "да бъде мил".

Лидерите на демократите в Конгреса на САЩ заявиха, че думите на Тръмп, осъждащи насилието, и призивите му за единство "звучат кухо" заради предишните му "думи и действия", одобряващи актове на насилие и разединяващи нацията.

"Отново и отново президентът одобряваше физическото насилие и разделяше американците с думите и действията си", заявиха лидерите на демократите в Сената и в Камарата на представителите Чък Шумър и Нанси Пелоси в обща декларация, цитирана от световните агенции.

Те изброиха "подкрепата на Тръмп за конгресмена, блъснал журналист, за неонацистите, убили млада жена в Шарлотсвил, за неговите привърженици, които на митинги упражняват насилие над протестиращи, за диктатори по света, които извършват убийства на собствените си граждани" и накрая напомнят, че президентът нарече свободната преса "враг на народа".

Президентът на телевизионната компания Си Ен Ен Джеф Зукър от своя страна заяви, че в Белия дом не не разбират колко сериозни са техните атаки срещу медиите и не осъзнават докъде може да доведат, след като подозрителни пакети с предполагаеми бомби бяха изпратени до Си Ен Ен и няколко демократи, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Тръмп многократно е отправял нападки срещу Си Ен Ен и други медии.

Facebook logo
Бъдете с нас и във