Банкеръ Weekly

Свят

Тръмп предложи мащабна данъчна реформа

Американският президент Доналд Тръмп даде старт на националната си кампания, целяща да убеди американците в необходимостта от провеждане на данъчна реформа, както и да спечели подкрепата на Конгреса, след като не успя да отмени здравната реформа на Барак Обама.

От град Спрингфийлд в щата Мисури Тръмп призова конгресмените и от Републиканската, и от Демократическата партия да се присъединят към тези усилия. По думите му това е възможност, която се предоставя веднъж на едно поколение - да бъде осъществена "истинска данъчна реформа за усърдно работещите обикновени американци".

Американският президент очерта и четирите й цели: създаване на лесен за разбиране данъчен кодекс, повишаване на конкурентоспособността, облекчаване на данъчната тежест за средната класа и такива данъчни промени, които да накарат компаниите да върнат в Америка офшорно придобитите печалби.

Тръмп определи попълването на данъчните декларации в Съединените щати като твърде трудно за средния данъкоплатец и каза, че обикновените граждани би трябвало да могат да вършат това на "една проста страница", без да е необходимо да наемат счетоводител. Според него е необходимо данъчната ставка за компаниите да бъде намалена от 35 на 15 процента, за да станат Съединените щати по-конкурентоспособни спрямо други държави. "Америка остава закотвена в миналото", заяви той, като посочи по-ниските ставки в Германия, Франция, Южна Корея, Мексико и Китай.

Американският президент обвърза плановете си със своите отдавнашни призиви за подсилване на американското производство, като настоя, че "по-ниските данъци за американския бизнес означават по-високи заплати за американските работници и повече продукти, произведени точно тук, в Америка".

Белият дом се надява промените да бъдат одобрени в Конгреса до края на годината, посочва АП. Представители на администрацията твърдят, че понижаването на данъчните ставки за физическите лица и бизнеса ще доведе до милиони нови работни места и ще стимулира допълнително икономическия растеж.

Преди това обаче контролираният от републиканците Конгрес е изправен пред два неотложни въпроса, когато се върне на работа на 5 септември след августовската си ваканция. Депутатите трябва да одобрят вдигане на тавана на държавния дълг. Отделно е необходимо да се приемат поне временни разходни мерки, за да продължи да функционира правителството. Крайните срокове за двете неща наближават.


 

Facebook logo
Бъдете с нас и във