Банкеръ Daily

Свят

Тръмп праща войници на границата с Мексико

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа указ за изпращане на американската национална гвардия на границата с Мексико. Идеята на държавния глава е войската да помага с охраната на щатските гранични служби. 

"Положението на границата сега е станало кризисно. Продължаващото по южната ни граница беззаконие е фундаментално несъвместимо с безопасността, сигурността и суверенитета на американците", гласи документът, цитиран от "Ройтерс". 

Според указа Националната гвардия ще има за задача да спре потока от смъртоносни наркотици, членове на организирани престъпни групи и други престъпници и незаконно влизащи чужденци в страната.

Правителството в Мексико отчита, че ако обявеното разгръщане на Националната гвардия милитаризира границата, това би навредило сериозно на двустранните отношения.

Министърът на вътрешната сигурност на САЩ Кирстен Нилсен е обсъдил планираното разгръщане на Националната гвардия с мексиканският външен министър Луис Виджигай в сряда и му е казала, че войската няма да бъде въоръжена.

"В своята поддържаща роля, вероятно за въздушно разузнаване, Гвардейската служба ще помогне на митничарите и граничарите да спрат незаконните имигранти, които искат да влязат в страната“, каза Нилсен по време на брифинг в Белия дом.

Националната гвардия е резервно крило на въоръжените сили на САЩ, което частично е под ръководството на правителството.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във