Банкеръ Daily

Свят

Тръмп праща нов посланик в Германия

Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще изпрати нов посланик в Германия.

Предстои Тръмп да номинира Ричард Гренел, който е най-дълго служилият говорител на САЩ в ООН, по време на работата му за администрацията на президента Джордж У. Буш, от 2001-а до 2008-а година. Освен това, той е свързан с американската медия Fox, която е приближена към Републиканската партия на САЩ, се казва в съобщение на Белия дом.

Германия беше във фокуса на някои от критиките на Тръмп, в миналото, като президентът направи забележка на Берлин, че не харчи по 2% от БВП-то си за военни цели, както изисква НАТО. 

В началото на юли е Доналд Тръмп беше посрещнат в Германия от канцлера Ангела Меркел преди срещата на Г-20. Двамата се срещнаха в хотел в Хамбург, ръкуваха се и поговориха пред репортери. При първата среща между двамата през март Тръмп не се ръкува с гостенката си в Овалния кабинет. Въпреки че  двамата си стиснаха ръцете, но нито единия не изглеждаше искрено доволен от това.

Месец по-рано Меркел отхвърли призива на американския президент за предоговаряне на историческото глобално споразумение от 2015 г. за борба с климатичните промени. Тръмп обяви, че САЩ ще се изтеглят от Парижкото споразумение за климата, ход, с който изпълнява едно от основните си предизборни обещания, но предизвика осъждане от множество държавни и правителствени ръководители по света.

Facebook logo
Бъдете с нас и във