Банкеръ Weekly

Тактика

Тръмп подкара Иран като Корея

Американският президент обича завоите.

След поредица заплашителни туитове спрямо Иран американският президент Доналд Тръмп направи неочакван ход - предложи да се срещне с иранския си колега Хасан Рохани по всяко време и без предварителни условия. Подходът му не е нов - нещо подобно видяхме вече по отношение на севернокорейския лидер Ким Чен Ун. Може да се каже, че със Северна Корея тактиката на Тръмп проработи, защото доведе до срещата на двамата лидери в Сингапур, която американският държавен глава определи като голям успех.

"Ако иранският президент Хасан Рохани иска да се видим, съм готов. Бих се срещнал с всеки. Вярвам в срещите, особено когато на карта е заложена война", каза Тръмп на пресконференция в Белия дом. Той сподели, че би обсъдил постигането на заместващо споразумение на мястото на сега действащото за иранската ядрена програма, което определя като "смехотворно" и от което изтегли Съединените щати през май. Американският президент призна, че иранските лидери може да не са все още готови да се срещнат с него, но смята, че в крайна сметка ще приемат предложението му.

Забележителното е, че Тръмп изрази готовност да се срещне с иранското ръководство, без да изисква преди това то да променя по някакъв начин поведението си - в рядък контраст с останалите представители на администрацията му.  Държавният секретар Майк Помпео нееднократно е изреждал редица условия, изискващи дълбоки промени в поведението на Иран както в регионалната, така и във вътрешната му политика, които Техеран трябва да изпълни, преди да влезе в диалог с американското правителство.

Дори и след изявлението на Тръмп, че няма да поставя предварителни условия, Помпео се постара да представи нещата така, сякаш няма разминаване с началника си. Пред Си Ен Би Си държавният секретар изтъкна, че президентът иска да се среща с хората, за да решава проблеми, и ако иранците демонстрират ангажимент да направят фундаментални промени в начина, по който се отнасят със собствения си народ, редуцират зловредното си поведение, съгласят се, че си струва да влязат в ядрено споразумение, което наистина ограничава разпространението на ядреното оръжие, тогава той ще е готов да разговаря с тях. По този начин, "пояснявайки" какво е имал предвид шефът му, Помпео на практика каза точно обратното на неговите думи.

От поведението на държавния секретар може да се съди, че във висшите политически кръгове на Съединените щати има противоречия по въпроса какъв подход да се възприеме спрямо Иран, или поне липса на координираност. Не е за пренебрегване обаче и друг вариант - че разминаването в думите на президента и първия дипломат е добре обмислена тактика, целяща с игра на "топло и студено" да накара управляващите в Техеран да омекнат.

Самият Тръмп рязко промени тона си, след като само дни по-рано заплаши Рохани с главни букви в Туитър, че страната му ще понесе "последици, каквито малцина някога в историята са претърпявали". Думите му бяха предизвикани от предупреждението на Рохани, че евентуална война с Иран ще е "майката на всички войни".

Макар и изненадващ, завоят на Тръмп изглежда като нещо познато. Точно такава тактика той използва по отношение на Северна Корея. През 2017-а  американският президент стигна дотам, че заплаши режима на Ким Чен Ун с "огън и гняв", определяйки самия лидер като "дребен човек ракета" и предизвиква опасения от военен конфликт. Те бяха разсеяни след историческата двустранна среща в Сингапур, което Тръмп смята за своя лична победа.

"Той използва същата тактика спрямо Северна Корея, смятайки я за успешна и носеща му предимства", коментира пред "Блумбърг" Сюзан Малоуни от Института "Брукингс".

"Нито една ракета не е била изстреляна от Северна Корея в последните девет месеца. Няма и ядрени изпитания. Япония е щастлива, цяла Азия е щастлива", похвали се самият президент в Туитър на 23 юли.

Въпросите, които остават неизяснени, са два. Първо, доколко срещата на Тръмп с Ким Чен Ун е реален успех? И второ, дали въпросната тактика ще проработи с Иран?

От момента, в който Съединените щати заявиха намерението си да излязат от ядреното споразумение, ислямската република не проявява признаци на отстъпчивост. Неотдавна стана известно, че Тръмп е поискал осем пъти да се срещне с Рохани в кулоарите на Общото събрание на ООН миналата есен, но иранският екип не е отговорил на молбите.

Не по-малко красноречива бе реакцията на Техеран на последното предложение на Тръмп за среща без предварителни условия. Съветник на Хасан Рохани заяви още същия ден, че всякакви преговори със САЩ трябва да бъдат предшествани от ограничаване на враждебните действия и връщане към споразумението за ядрената програма на Иран. Така се оказа, че американският лидер може и да е готов за среща без предварителни условия, но не и Техеран, който продължава да смята подписаното международно споразумение за валидно.

Часове по-късно пък командващият иранските военноморски сили контраадмирал Хосейн Ханзади каза, че националните интереси на страната му ще са определящ фактор по въпроса дали ще бъде отворен за корабоплаване Ормузкият проток - главният воден път, по който минават не само иранските танкери, но и тези на основните му противници - Саудитска Арабия, Катар и Обединените арабски емирства. По-рано Корпусът на гвардейците на Ислямската революция, елитно поделение на иранските въоръжени сили, заплаши да затвори протока за транспортиране на петрол в други държави, ако Съединените щати продължат санкционната си политика спрямо Иран.

В тези и други последвали изявления ислямската република демонстрира твърдост пред американските маневри, подсказвайки, че изпробваният с Корея подход на Тръмп трудно ще мине. Не бива да се забравя, че риториката на Ким Чен Ун спрямо Вашингтон бе далеч по-унищожителна. Но пък Пхенян бе в международна изолация и фактически дипломатически парий, докато Техеран има важен аргумент - международно споразумение, подписано от водещите световни сили, и в случая няма статут на нарушител.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във