Банкеръ Daily

Свят

Тръмп обмисля налагане на мита за вноса на автомобили в САЩ

Президентът на САЩ Доналд Тръмп полага основите за нова световна търговска битка - този път за автомобилите, съобщава CNN. 

Министърът на търговията Уилбър Рос заяви в сряда, че след разговор с Тръмп  e започвал разследване дали вносът на автомобили вреди на американската национална сигурност.

В свое изявление Рос казва, че "съществуват доказателства, които сочат, че от десетилетия вносът от чужбина е рушил американската вътрешна автомобилна индустрия."

Въпросното разследване е известно като "Секция 323". Администрацията на Доналд Тръмп използва същия подход при налагането на мита за вноса на алуминий и стомана. 

"Основните индустрии като производството на автомобили и автомобилни части са от решаващо значение за нашата сила като нация", категоричен е Тръмп, цитиран от американската телевизия.

Разследването на търговското министерство ще обхване автомобили, джипове, ванове, леки камиони и автомобилни части. Засега не се споменават възможните последващи мерки, но "The Wall Street Journal" съобщи, че Тръмп обмисля да наложи мита от 25% за вноса на автомобили.

Асоциацията на автомобилопроизводителите в САЩ предупреди, че тарифите ще повишат цените на автомобилите за американските семейства.

Разследването вероятно също ще предизвика ново напрежение между Съединените щати и търговските им партньори. Тарифите за стомана и алуминий разгневиха американски съюзници като Европейския съюз.

Най-големите износители на нови леки и лекотоварни автомобили в САЩ за миналата година са Мексико, Канада, Япония, Германия и Южна Корея, според данни на американското правителство. 

Най-големите износители на авточасти пък са Канада, Мексико, Китай, Германия и Бразилия.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във