Банкеръ Daily

Свят

Тръмп обяви нови мита за китайски стоки за 200 млрд. долара

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви новите американски мита спрямо Китай, след като финансовите пазари затвориха.

С 10% ще се увеличат тарифите за внос на над 6000 китайски стоки на обща стойност 200 млрд. долара. 

Мерките влизат в сила от 24 септември. 

В списъка са над 6000 вида китайски стоки, включително електронни продукти, строителни материали и морски деликатеси.

Очакванията са до края на годината митата да се увеличат до 25 процента.

Действието, обявено от администрацията на Тръмп в понеделник, ескалира търговски конфликт между двете най-големи световни икономики. Китай вече заплаши, че ще се противопостави на новите задължения.

Според Тръмп тарифите ще достигнат 25% на 1 януари 2019 г., като добави, че "ако Китай предприеме ответни действия срещу нашите земеделски производители или други индустрии, ние незабавно ще преследваме трета фаза, която е тарифи zа приблизително 267 млрд. долара."

Действието само ще увеличи напрежението между Вашингтон и Пекин. Президентът търси ново търговско споразумение в резултат на оплаквания относно предполагаемата кражба на интелектуална собственост от китайски компании и загриженост за търговския дефицит на САЩ с Китай. Двете страни не успяха да постигнат споразумение, за да разрешат загрижеността на Белия дом с китайските търговски практики, въпреки поредица от разговори.

"Ние сме много ясни относно видовете промени, които трябва да бъдат направени, и ние предоставихме на Китай всяка възможност да се отнасяме с нас по-справедливо - каза Тръмп - Но досега Китай не желаеше да промени практиките си."

Facebook logo
Бъдете с нас и във