Банкеръ Daily

Свят

Тръмп обяви "най-голямото намаляване на данъци в историята"

Американският президент Доналд Тръмп представи вчера на събитие в Индианаполис данъчна реформа, в която по думите му е включено "най-голямото намаляване на данъци в историята на страната", съобщават информационните агенции.

Тръмп предлага намаляване на корпоративния данък на 20 процента от сегашните 35 в опит да направи американските компании по-конкурентни.

"Американските работници и американските компании могат да надминат своите чуждестранни конкуренти и да започнат да печелят отново", заяви Тръмп, докато представяше своето предложение за цялостна данъчна реформа, която също така ще намали подоходния данък и ще опрости данъчния кодекс.

Той посочи, че иска да намали данъците за средната класа и да направи системата по-справедлива и по-опростена, така че американците да трябва да попълнят само един лист хартия, допълва Асошиейтед прес.

Американският президент предлага също да се премахне сегашната седемстепенна скала за подоходния данък от 10 до 39,6 процента и да се въведе тристепенна скала от 12, 25 и 35 процента. Конгресът също така ще има право да повиши данъците на най-богатите американци.

Според американския президент новата система ще "върне обратно работните места и богатството, които напуснаха нашата страна".

Тръмп увери, че няма да има лична полза от новия данъчен план на неговата администрация.

"Не, аз нямам полза. Мисля, че ще има много малка полза за богатите хора", каза президентът пред репортери в Белия дом.

Конгресът от своя страна ще има право да повиши данъците на най-богатите американци.

Реформата на данъчната система бе сред водещите предизборни обещания на Тръмп и републиканските му съюзници. В момента те са под засилен натиск да довършат тази задача предвид провала на републиканците да отменят закона за здравно осигуряване, известен като Обамакеър.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във