Банкеръ Daily

Свят

Тръмп иска астронавти отново да бъдат изпратени на Луната

Президентът на САЩ Доналд Тръмп иска астронавти отново да бъдат изпратени на Луната - за първи път след 1972 г., и да бъде подготвен пилотиран полет до Марс, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

"Този път целта няма да бъде само да бъде забито нашето знаме и да бъдат оставени отпечатъци от нашите стъпки. Ще изградим база за бъдеща мисия към Марс и може би един ден към други по-далечни светове", каза президентът на церемония в Белия дом.

Той подписа директива, в която нарежда на НАСА да насочи повече усилия за пилотирани мисии към далечния Космос - приоритет, подкрепен от депутати от двете партии. Тръмп обаче не споменава нищо за финансирането на поисканите от него космически полети, отбелязва АФП.

Експертите са единодушни, че за полет до Червената планета - Марс, който е на 225 милиона километра от Земята, са необходими огромен бюджет и върхови технически постижения.

По въпроса за пилотиран полет към Марс Тръмп отстоява целите, поставени от предшественика му Барак Обама.

Седмици преди да напусне Белия дом, Обама обяви "ясна цел за следващия етап от историята на Америка в Космоса: изпращане на хора на Марс в десетилетието, започващо през 2030 г., и гарантиране на безопасното им връщане на Земята", напомня АФП.

Facebook logo
Бъдете с нас и във