Банкеръ Daily

Свят

Тръмп и Ким Чен Ун ще се срещнат във Виетнам на 27 февруари

Президентът на САЩ Доналд Тръмп планира да се срещне с лидера на Северна Корея Ким Чен Ун във Виетнам на 27 и 28 февруари, съобщи сайтът "Политико", цитиран от Ройтерс.

Тръмп е разкрил датата на среща с телевизионни водещи. Още не е ясно в кой град ще се състои срещата.

Комунистически Виетнам поддържа добри отношения както със САЩ, така и с КНДР. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео го посети през юли и прикани Северна Корея да последва примера му, като заяви, че Тръмп смята, че Пхенян може да повтори пътя на Ханой към нормализиране на отношенията с Вашингтон и да постигне благоденствие след собствената си война срещу САЩ.

Санкциите на ООН срещу Северна Корея са неефикасни, се казва в доклад на експерти от световната организация, в който се посочва, че Пхенян използва летища и други цивилни обекти за ракетната си програма, за да се избегнат разрушения при евентуални превантивни удари, предаде Франс прес.

Ракетната и балистична програма на КНДР остава непокътната, подчертават експертите, които контролират от името на ООН как се прилагат санкциите, които бяха наложени през последните години на Пхенян.

Севернокорейците продължават да прехвърлят петролни пратки от кораб на кораб в открито море, да изнасят въглищата си и да нарушават наложеното им оръжейно ембарго, се казва в доклада, който е предаден на Съвета за сигурност на ООН.

"Експертите са установили, че Северна Корея използва цивилни обекти, по-специално летища, за сглобяване и изпробване на балистични ракети", за да избегне нанасянето на удари срещу тях, се казва в доклада.

Експертите намират за неефикасни икономическите санкции, които Съветът за сигурност на ООН прие единодушно през 2017 г., тъй като Пхенян ги заобикаля, за да превиши разрешените му квоти за внос на петрол. Това превишаване бе сигнализирано от САЩ през 2018 г.

Северна Корея също така продължава да нарушава оръжейното ембарго и се е опитвала да доставя леко стрелково оръжие на Сирия, на бунтовниците хуси в Йемен, на Либия и на Судан, се казва още в доклада.

Facebook logo
Бъдете с нас и във