Банкеръ Daily

Свят

Третият кръг преговори за Брексит завърши без резултат

Дейвид Дейвис и Мишел Барние

Не бе постигнат "решаващ напредък" по време на третия кръг от преговорите за Брексит, каза днес в Брюксел главният преговарящ на Европейската комисия Мишел Барние, цитиран от световните агенции.

По думите му на четиридневните преговори тази седмица двамата с британския преговарящ Дейвид Дейвис са направили "множество важни уточнения по множество важни въпроси", сред които по статута на граничните работници. "Обаче ние не постигнахме никакъв решаващ напредък по никоя от принципните теми, макар че в дискусиите, които имахме за Ирландия, тези дискусии бяха плодотворни", каза Барние на съвместна пресконференция с Дейвис.

Европейският главен преговарящ декларира, че ЕС е готов да засили темпото за преговорите и предупреди, че "с всеки изминал ден се доближаваме до датата на раздялата". Според него съществува заплахата Великобритания да напусне блока без договор, в случай че преговорите не приключат до определения им срок - 29 март 2019 г.

На пресконференцията Дейвид Дейвис призна, че остават "значителни разногласия", и прикани ЕС да прояви "гъвкавост" в преговорите. Като пример той посочи огромния финансов ангажимент, който трябва да поеме Великобритания към съюза, и каза, че неговото правителство има задължението пред британските данъкоплатци да оспорва тези претенции на ЕС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във