Банкеръ Weekly

Свят

Терористична заплаха притисна Европа

Въпреки предприетите драконовски мерки за сигурност положението във Франция е неспокойно. Френската полиция е арестувала на 16 януари 12 души, заподозрени, че са помогнали на ислямистите да извършат убийствата през миналата седмица. Имало е и няколко фалшиви сигналd за тревога на територията на френската столица.

След като 17-те жертви от редакцията на "Шарли Ебдо", на супермаркета и на полицията бяха оплакани и погребани, настъпи време за оценка на ефикасността на френските части за борба с тероризма. Жан-Шарл Бризар - консултант по ислямистки тероризъм, коментира, че "приоритетите трябва да се преразгледат". Той признава, че в последно време цялото внимание на разузнавателните служби е било насочено към джихадистите, които са се върнали от Сирия, защото са ги смятали за основна заплаха, и другите групи временно са били забравени. 

От 2008-а насам френската служба за борба с тероризма, която днес се нарича Генерална дирекция за вътрешна сигурност (DGSI), е преминала през две реформи. Въпреки тях обсегът й на действие е непълен. Братята Куаши и свързаният с тях трети нападател Амеди Кулибали са се водили на отчет в няколко звена. Те са били "познайници" както на DGSI, така и на отдела, отговорен за наблюдението на екстремисти от нисък ранг. Разузнавателното управление на полицията също е държало под око триото. Бюджетът на DGSI е 208 млн. евро, в дирекцията работят 3600 души, а френските джихадисти в Сирия наброяват 1400 души. 

Белгия също води битка с терористи и е повишила нивото на заплаха от атаки. Двама предполагаеми радикални ислямисти бяха убити при операция на специалните части в град Вервие на 15 януари, след като открили огън с автоматично оръжие по силите на реда. Впоследствие е арестуван и трети човек, а полицията обяви, че е предотвратен мащабен терористичен акт. По време на полицейски акции и обиски в Белгия са били арестувани 13 души, които в момента се разпитват. Други двама са били задържани по молба на белгийските власти във Франция, съобщиха официално от белгийската прокуратура. Засега още не е открита връзка между тях и ислямистките атаки в Париж.

 Белгийското правителство смята, че около 100 души са се върнали от Сирия обратно в Белгия с военен опит. Други 40 вероятно са били убити и около 170 все още се сражават в редовете на джихадистите. Бюджетът на белгийската служба за борба с тероризма VSSE е 126 млн. евро и тя има 500-членен персонал. Белгия е член на ръководената от Щатите коалиция, която нанася въздушни удари срещу позиции на ислямистите в Ирак и Сирия. В тях участват шест белгийски бомбардировача F-16.

Германските сили за борба с тероризма също не бездействат. Германската полиция съобщи на 16 януари, че е арестувала двама души след претърсване на 12 жилища и джамия, свързани с радикални ислямисти салафисти. Арестите са станали след неколкомесечно разследване на пет лица от турски произход. Германската антитерористична агенция BfV има бюджет от 207 млн. евро и 2640 служители. Предполага се, че в Сирия има 450 германски джихадисти.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във