Банкеръ Daily

Свят

Тереза Мей призова за ново споразумение за сигурността с ЕС

Британската министър-председателка Тереза Мей призова днес в Мюнхен за ново споразумение за сигурността с Европейски съюз, което да влезе в сила следващата година, за да се гарантира военното, разузнавателното и антитерористичното сътрудничество след излизането на Великобритания от съюза, предаде Ройтерс.

Мей акцентира върху спешната необходимост от договаряне на привилегировано сътрудничество в сферата на сигурността, без което безопасността на европейците би била застрашена, посочва Франс прес.

"Времената не позволяват сътрудничеството ни да се блокира, сигурността на гражданите ни да бъде заплашена заради съперничество между партньори, поради институционална закостенялост и вкоренени идеологии. Трябва да направим това, което е най-необходимо и най-прагматично за гарантиране на колективната ни сигурност", заяви тя пред европейски и американски висши представители на Мюнхенската конференция по сигурността.

"Ключовите аспекти на бъдещото ни партньорство в тази област трябва да са в сила още от 2019 г.", каза Мей.

"Партньорството, което ще създадем, трябва да предлага на Обединеното кралство и ЕС пътища за съчетаване на усилията ни за възможно най-голяма ефективност в областите от общ интерес", добави тя.

Министър-председателката изключи възможността за втори референдум за Брексит и подчерта, че не може да има отказ от резултата от вота през юни 2016 г.

"Напускаме ЕС и не може да става и дума за втори референдум или отказ.  Смятам това за важно. Хората във Великобритания твърдо вярват, че щом се вземе решение, правителствата не би трябвало да се отвръщат от него и да им казват, че са сгрешили", отговори Мей на въпрос дали страната й би обмислила втори референдум.

Facebook logo
Бъдете с нас и във