Банкеръ Weekly

Свят

Тереза Мей потуши бунта заради Брексит

Тереза Мей

Британският премиер Тереза Мей успя да прокара в парламента законопроекта за оттеглянето на страната си от Европейския съюз, макар че се наложи да направи някои отстъпки пред депутатите, настояващи за запазване на по-тесни връзки с блока.

Така нареченият  Закон за оттегляне от Европейския съюз  беше приет с малко мнозинство. Камарата на общините отхвърли предложението да се изисква одобрение на парламента преди подписването на окончателно споразумение за условията на раздялата с общността или в случай че се стигне до излизане от съюза без споразумение. Законът беше одобрен и от Камарата на лордовете и ще влезе в сила след утвърждаването му от кралица Елизабет Втора, което се очаква в близките дни.

Мнозинството от депутатите са за запазване на близки отношения с Евросъюза, така че ако поправката, изискваща одобрение от парламента, беше приета, това щеше да намали вероятността за Брексит без споразумение между Брюксел и Лондон. Деловите среди в Обединеното кралство се опасяват от излизане без споразумение, но евроскептиците, включително и в кабинета на Мей, предпочитат пълна раздяла с блока.

Преди дни имаше бунт срещу министър-председателката от страна на проевропейски депутати от парламентарната група на нейната Консервативна партия, но Мей го парира, като обеща, че ще предостави на парламента правото да има все пак някакъв значим глас по споразумението за Брексит. После обаче бунтовниците обвиниха кабинета, че не е спазил думата си, защото е предложил не значим, а само символичен глас на парламента и го е лишил от възможността да поеме контрол над преговорите. Недоволните искаха да изменят Закона за оттегляне от ЕС така, че ако не харесат споразумението с Брюксел или разговорите със съюза се провалят, да могат да върнат правителството на масата за преговори.

Самият кабинет бе на мнение, че това би отслабило преговорните му позиции. "Не може да започнеш преговори без правото да ги напуснеш - каза министърът по въпросите на Брексит Дейвид Дейвис. - Ако го направиш, това вече не са преговори." Дейвис обаче добави, че председателят на Камарата на общините ще решава дали депутатите могат да внасят изменения във всеки предложен текст за Брексит, което се оказа достатъчно, за да дадат бунтовниците заден ход и да подкрепят правителството.

Макар че отстрани една от големите пречки, кабинетът на Мей е изправен пред още проблеми. Този месец трябваше да бъде публикуван документ за становището му за бъдещите отношения с ЕС, но това се отлага за юли, защото министрите на можаха да се обединят около единна позиция.

На 20 юни водещият преговарящ на Европарламента по въпроса за Брексит Ги Верхофстат съобщи, че продължава да се надява до есента да бъде сключено окончателно споразумение между Брюксел и Лондон, за да може националните парламенти да го одобрят преди 29 март 2019-а, когато Обединеното кралство окончателно ще излезе от Европейския съюз.

Facebook logo
Бъдете с нас и във