Банкеръ Daily

Свят

Тереза Мей на извънредно посещение в Брюксел

Британският премиер Тереза Мей ще направи днес неочаквано посещение в Брюксел, за да се срещне с ключови фигури, договарящи излизането на Обединеното кралство от ЕС.

Телевизия "Скай нюз", цитирана от БНР, съобщи, че има сведения, че Тереза Мей ще придружи днес министъра за Брексит Дейвид Дейвис до Брюксел. Предстоят й там включва вечеря с главния преговарящ за ЕС Мишел Барние и председателя на Европейския съвет Жан-Клод Юнкер. Тереза Мей предприема това пътуване след телефонни разговори между Даунинг стрийт както с германския канцлер Ангела Меркел, така и с председателя на Европейската комисия Доналд Туск.

Въпреки че някои правителствени източници твърдят, че визитата е била планирана в рамките на по-интензивната дипломация преди важната среща на високо равнище на ЕС следващата седмица, политическият кореспондент на "Скай нюз" Робърт Нисбет тълкува новината като опит на премиера да поеме в свои ръце инициативата във воденето на преговорите за сметка на Дейвид Дейвис. Преговорите по Брексит са в много деликатна фаза, като Мишел Барние обяви, че не може да препоръча на европейските лидери да започнат разговори за бъдещите търговски отношения, докато не бъдат уредени "сметката по развода", правата на гражданите и северноирландската граница.

Facebook logo
Бъдете с нас и във