Банкеръ Daily

Свят

Тереза Мей иска нова сделка за ирландската граница

Евентуална "твърда" граница между Северна Ирландия и Ирландия, след като Великобритания напусне ЕС, ще бъде "почти немислима". Това заяви британският премиер Тереза Мей в реч пред политици и бизнес лидери в Белфаст, съобщи Ройтерс.

Мей призова Европейския съюз за ново споразумение, за да се предотврати "твърда" граница в Северна Ирландия, и поиска Брюксел бързо да отговори на нейния план с цел да се избегне предполагащ вредни последици Брекзит без сделка. Тя заяви, че ЕС трябва да се обвърже с нейния план за Брекзит, представен по-рано този месец, който предлага да се договорят възможно най-близки връзки за търговията със стоки, за да се защити бизнеса и да се изпълни ангажимент за избягване на необходимостта от инфраструктура на границата.

На 7 юли британският премиер обяви, че Великобритания се обявява за създаване на зона за свободна търговия с ЕС след Брекзит. 

„Нашето предложение е да се създаде зона за свободна търговия между Великобритания и ЕС, която да установи обща система от правила за индустриалните стоки и селскостопанската продукция. Това ще запази високите стандарти в тези сфери”, изтъкна Тереза Мей. 

Според нея по този начин британското правителство ще може „да защити работните места и да осигури средства за съществуване” за населението, а също „да изпълни своите задължения пред Северна Ирландия”.

Преговорите между Лондон и Брюксел за Брекзит започнаха на 19 юни 2017 г., след като година преди това британските избиратели гласуваха на референдума за излизане от ЕС. Преговорите трябва да продължат до ноември 2018 година, а ако бъде постигната сделка, тя трябва да бъде одобрена от Европарламента и Уестминстър. Самият Брекзит ще настъпи на 29 март 2019 г., след което трябва да настъпи преходен период, който ще продължи до 31 декември 2020 година.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във