Банкеръ Daily

Свят

Талибаните започват офанзива въпреки преговорите

Талибаните заявиха днес, че започват годишната си пролетна офанзива, на фона на преговорите, които водят със САЩ и с представители на афганистанското правителство, с които имат насрочена среща идната седмица, предаде Франс прес.

"Джихадисткият ни дълг все още не е изпълнен", посочва ислямисткото движение в комюнике, разпространено в Туитър и качено на сайта му от неговия говорител Забиула Муджахид.

Пролетното настъпление на талибаните бележи обикновено началото на т. нар. сезон на сраженията в Афганистан, при все че през последните години боевете не спираха и през зимата, отбелязва Франс прес.

Неотдавна бяха лансирани редица мирни инициативи, но талибаните и афганистанското правителство се надяват чрез успехи на бойното поле да засилят позициите си на преговорната маса.

Миналото лято САЩ започнаха серия от преговори с бунтовниците в опит да сложат край на конфликта. Опозиционери от страната - противници на правителството на президента Ашраф Гани - също разговаряха с талибаните през февруари в Москва.

От 19 до 21 април в Доха се очаква и друг вътрешноафганистански диалог с цел "размяна на гледни точки", съобщиха двете страни.

"Голяма част от страната ни бе разчистена от врагове, но чуждестранните окупационни сили все още упражняват военно и политическо влияние в ислямската ни страна", се казва още в талибанското комюнике. Уточнява се, че тазгодишната операция носи кодовото име "Ал Фатх" ("победа" на арабски език).

Дадени са заповеди в рамките на "Ал Фатх" да започнат координирани действия в цялата страна с цел "да се ликвидират сънародниците ни, които служат в редиците на армията, полицията и опълченията и са използвани от завоевателите за собствените им цели", продължава текстът.

Афганистанското министерство на отбраната определи комюникето като "чиста пропаганда". "Талибаните няма да постигнат отвратителните си цели и операциите им ще бъдат отблъснати, както и през изминалите години", увери пред АФП Каис Мангал, говорител на ведомството.

Facebook logo
Бъдете с нас и във