Банкеръ Daily

Свят

Свикват Конгрес на националния диалог в Сирия, който да проведе избори

Президентите на Иран и Турция подкрепиха идеята за свикване на народен конгрес в Сирия като една от първите стъпки за започване на диалог след продължителната гражданска война в страната. Това съобщи снощи руският президент Владимир Путин след среща в Сочи с президентите Хасан Рохани и Реджеп Таийп Ердоган, предадоха ТАСС и Ройтерс.

Тримата лидери са наредили на своите дипломати, служби за сигурност и отбранителни ведомства да започнат консултации за организирането и насрочването на дата за т.нар. Конгрес за национален диалог в Сирия. Путин каза още, че ръководството на Сирия желае мирен процес, конституционна реформа и свободни избори и че тримата президенти са се съгласили, че трябва да бъдат ликвидирани докрай "терористичните групи" в Сирия.

Рохани заяви, че Конгресът за национален диалог ще помогне за изработването на новата сирийска конституция, според която да се произведат избори.

На тристранната среща Ердоган призна големите победи над "Ислямска държава", изгубила много от бастионите си в Сирия, но подчерта, че постигнатото е "важно, но недостатъчно". По думите му сега е извънредно важно всички участници в търсенето на политическо решение за кризата да намерят решение, което да е трайно и приемливо за сирийския народ.

Русия и Иран подкрепят режима на сирийския президент Башар ал Асад, а Турция - неговите политически опоненти. Като прелюдия на днешната среща на върха по-рано тази седмица Путин прие в Сочи и Асад, припомни Ройтерс.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във