Банкеръ Daily

Свят

Създават центрове за мигранти на Балканите

От Европейския съюз се обмисля идеята за създаване на нови тип центрове на балканския път, предназначени за улеснение на приемането на мигрантите. Обявлението направи министърът на външните работи на Люксембург Жан Аселборн, след като бе проведено извънредното заседание на вътрешните министри на страните членки на ЕС по миграцията. Той обясни, че центровете ще са за мигранти от Близкия Изток и Северна Африка, които искат да влязат както в страните от ЕС, така и в балканските държави, които не са част от ЕС. 

"Нашето председателство реши да започне обсъждането на концепция, която може да работи на балканския път - "центрове за обработка". Концепцията предстои да бъде изучена", заяви Аселборн. Той обясни, че въпросните центрове ще могат да приемат мигрантите по техния път. В тях бежанците ще могат да започват процедурата за търсене на убежище или при необходимост ще бъдат екстрадирани. "Идеята е да се забавят потоците в случай на масов наплив, с който ние се сблъскваме в момента, а също така да се контролира броят на мигрантите и да се проверява тяхната самоличност", допълни министърът.

"Центровете за обработване няма да се създават страните, където съществуват "горещи точки", уточни външният министър на Люксембург. Той допълни, че въпросните пунктове ще бъдат създавани както в рамките на ЕС, така и извън неговите предели. Аселборн обаче уточни, че когато се говори за страни извън ЕС, се има предвид балканските страни, а не Турция. Според него трябва да се проучи правната страна на въпроса, за да се осигури възможността за прехвърлянето на хора от тези центрове в други страни.

Важно е да се отбележи, че вече има центрове за прием на мигранти в ЕС, които се намират в Гърция и Италия. Там се обработват молбите за предоставяне на убежище на мигрантитите, които след това се пренасочват в други страни членки на Евросъюза.

Facebook logo
Бъдете с нас и във