Банкеръ Daily

Свят

Съдът в Молдова отстрани временно президента Додон

Конституционният съд на Молдова временно прекрати пълномощията на президента на страната Игор Додон. Решението е взето по повод внесено питане от група депутати от управляващата страната коалиция, съобщи Интерфакс.

Като мотив се сочи повторният отказ на президента да назначи посочените от парламента премиер, пет министри и двама вицепремиери.

Съдът смята, че Додон съзнателно не е приел предложените кандидатури, въпреки че по закон може само два пъти да откаже назначенията, а след това е длъжен да ги направи.

Трети път по решение на Конституционния съд указът за назначения вместо президента може да подпише председателят на парламента или премиерът.

Функциите на президент ще изпълнява именно председателят на парламента Андриан Канду. Очаква се той да подпише указите за назначаването на министрите на 5 януари.

"По-добре да бъда отстранен от власт, отколкото да назначавам за министри хора със съмнителна репутация. Беше голяма грешка на Демократическата партия да предлага за правителството чиновници, които в миналото са преки участници в банкови машинации, свързани с изтичането от банковата система на милиарди евро. Как можеш да назначиш за вицепремиер Юрие Лянке, който по-рано е оглавявал кабинета и е подписал свързани с този корупционен скандал незаконни нареждания?", написа на 28 декември в Туитър Додон. Тогава той за втори път отказа да назначи новите министри.

Facebook logo
Бъдете с нас и във