Банкеръ Daily

Свят

Сто голи жени с огледала посрещат Тръмп в Кливланд

Участници в акцията

Сто голи жени ще посрещнат вероятния кандидат на републиканците на президентските избори в САЩ Доналд Тръмп на конгреса на неговата партия в Кливланд, който започва днес, предаде Франс прес. Те се събраха в североизточния американски град за инсталация на известния американски фотограф Спенсър Тюник. Всяка от жените държи в ръка голямо кръгло огледало.

Инсталацията е в знак на протест срещу поведението на републиканците и кандидатурата на Тръмп.

Жените са се обърнали символично към намиращата се недалеч спортна зала на Кливланд, където ще се проведе конгресът на партията.

"Имам две дъщери и жена.. и съм изплашен от езика на омразата в Републиканската партия срещу жените и малцинствата", заяви Тюник. "Не можех да се огранича само да гласувам. "Трябваше да направя нещо, за да се противопоставя на тази идиотска тенденция".

Известният с голите си инсталации фотограф засегна и други актуална тема в американското общество - тази за правото на притежаване на огнестрелни оръжия - на фона на поредицата смъртоносни стрелби в САЩ.

"Общественото показване на голо тяло е незаконно, но за сметка на това човек може да се разхожда с оръжие без да го безпокоят. Намирам това за доста странно", коментира Тюник.

Конгресът на републиканците в Кливланд започва днес и продължава до четвъртък. Националният комитет на партията потвърди правилото, че делегатите, излъчени от отделните щати, нямат право да гласуват по начин, различен от волята на изпратилите ги избиратели. Това означава на практика, че официалното издигане на Доналд Тръмп за кандидат на републиканците за Белия дом е сигурно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във