Банкеръ Daily

Свят

Сръбският президент: Възхищавам се от Ердоган

Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви на откриването на Трансанадолския газопровод (ТАНАП) в турския град Ескишехир вчера, че се възхищава от начина, по който турският му колега Реджеп Ердоган е свършил определени неща за своя народ и страна.

„Под вашето ръководство Турция ще има не само добри отношения с Азербайджан, а и със Сърбия", каза още Вучич и добави, че благодарение на Ердоган Турция ще може да изгради най-добри приятелства“, пише белградският в. „Данас“.

Президентът на Сърбия подчерта, че изграждането на ТАНАП е много важно, защото дава надежда, че регионът на Югоизточна Европа няма да остане изолиран от големите енергийни проекти. Той добави и че ТАНАП значително ще подобри енергийната свързаност на тази част от Европа, с което ще се подобри и климатът за привличане на нови инвеститори в страните от региона.

Вучич отбеляза още, че присъствието му на церемонията е ясно потвърждение на успешните двустранни отношения между Сърбия и Турция.

На церемонията в Ескишехир освен президентите на Турция и Сърбия присъстваха още колегите им от Азербайджан и Украйна. България бе представена от българския министър на икономиката Емил Караниколов.

Тръбопроводът ще пренася азербайджански газ през Грузия до Турция с потенциал за продължаване на потока към Европа. Съоръжението е с дължина 1340 километра. Цената му е 8 милиарда долара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във