Банкеръ Weekly

Свят

Спънки пред плана на Меркел за мигрантите

Лидерката на ГСДП Андреа Налес

Германският канцлер Ангела Меркел запази целостта на управляващата коалиция, като договори с вътрешния министър и лидер на баварския Християнсоциален съюз Хорст Зеехофер решение за преодоляване на миграционния проблем. Кризата обаче още не е преодоляна, след като планът им срещна неодобрение както от другия коалиционен партньор на християндемократите - Германската социалдемократическа партия, така и отвън - от австрийското правителство.

Лидерката на социалдемократите Андреа Налес обяви, че партията й няма да приеме създаването на затворени центрове за мигранти. Подобни центрове не са предвидени в коалиционното споразумение, подписано между трите партии на 12 март, а оттогава не се е променяла ситуацията с бежанците, изтъкна Налес на заседание на Бундестага на 4 юли. "С нас не може да има затворени лагери за хора", продължи тя и посочи, че ако някой има нови предложения, трябва да ги представи, да ги защити и да ги гласува с коалиционните си партньори.

Споразумението между Меркел и Зеехофер предвижда създаването на транзитни центрове по границата между Бавария и Австрия, в които бежанците да изчакват за решаване на статута им. Тези без право на убежище ще бъдат връщани в страните, от които са влезли в ЕС, но след сключено споразумение с тях. Ако такова няма, ще бъдат връщани обратно в Австрия.

Австрийският кабинет има съмнения за германското намерение за сключване на двустранно споразумение, позволяващо на Берлин да отхвърля кандидатите за убежище още на границата с Австрия, заяви австрийският канцлер Себастиан Курц. "Все още не знаем какво точно планира Германия - отбеляза той. - Но още сега мога да кажа, че определено не сме склонни да сключваме споразумение, което да е в ущърб на Австрия." По думите му, ако Германия затегне режима на границите си, австрийците ще последват примера й. Курц смята, че задръстванията по пътищата, които ще последват при подобно развитие, може в крайна сметка да доведат до политически натиск за по-добро опазване на външните граници на Европейския съюз.

От следващата седмица Австрия въвежда временни проверки на ключов пропускателен пункт на границата си с Италия във връзка със засилените мерки за сигурност по време на европейското си председателство, съобщи австрийското вътрешно министерство. Проверките ще се извършват в планинския проход Бренер, през който минава най-оживеното автомобилно трасе през Алпите. Тази стъпка не е предприета в отговор на намеренията на Германия, а е планирана много по-рано, каза говорител на ведомството.

Унгарският премиер Виктор Орбан, който е един от най-яростните критици на миграционната политика на Ангела Меркел, демонстрира желание за сътрудничество с нея по последния план за намаляване на притока на мигранти в Германия. В интервю за в. "Билд", дадено преди посещението му в Берлин, Орбан оповести, че е "отворен към разговори за двустранно споразумение за приемане обратно на мигранти, опитващи се да влязат в Германия, ако Меркел успее да постигне подобно споразумение с Виена".

Facebook logo
Бъдете с нас и във