Банкеръ Daily

Свят

Сорос: Орбан създава мафиотска държава

Американският финансист от унгарски произход Джордж Сорос обвини днес премиера на Унгария Виктор Орбан, че създава "мафиотска държава" с поредица действия, които подкопават гражданските свободи, предаде АП.

В реч на икономически форум в Брюксел Сорос разкритикува новото унгарско законодателство, което заплашва съществуването на основания от него Централноевропейски университет в Будапеща.

Орбан твърди, че защитава Унгария от външно влияние. Критиците обаче възприемат действията му срещу университета като атака срещу демокрацията.

В реакция говорителят на унгарското правителство Золтан Ковач заяви, че думите на американския милиардер издават, че той "има свой собствен политически дневен ред". "Кой точно е Джордж Сорос и какво общо има той с Европа и нейната съдба? Защо онова, което той казва, има някаква тежест?", попита Ковач.

В речта си пред икономически форум, събрал видни индустриалци и представители на ЕС, Сорос предрече, че излизането на Великобритания от Европейския съюз ще бъде "извънредно вредно" и за двете страни. Ако в хода на преговорите за Брексита ЕС въведе сериозни вътрешни реформи, Лондон може после да се върне в блока, предположи той.

Сорос посъветва ЕС да устои на изкушението да накаже британците и да подходи конструктивно към преговорите за Брексит. Съюзът се е превърнал в организация, в която еврозоната е вътрешното ядро, а другите членки заемат по-низши позиции, констатира в същото време той.

Сорос предложи вместо подхода на "много скорости", според който всички страни в ЕС се движат в една посока с различно темпо, да се възприеме подход за Европа на "много писти", който ще предложи на страните членки "широко многообразие в демократичния избор", от което те ще извлекат големи ползи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във