Банкеръ Weekly

Свят

Случаят "Кашоги" - тест за Вашингтон и Рияд

Протестиращи пред саудитското консулство в Истанбул

Съединените щати и Саудитска Арабия - страни, изповядващи коренно различни ценностни системи, от много десетилетия са стратегически съюзници. Днес обаче отношенията им са подложени на изпитание заради изчезналия в саудитското консулство в Истанбул журналист Джамал Кашоги.

През годините двата съюзника са преодолявали не една криза - най-острите от които са нефтеното ембарго на ОПЕК през 70-те години и терористичните атаки от 11 септември 2001-а, когато 15 от 19-те извършители бяха саудитски граждани. Но ситуацията с Кашоги е особена, защото самите държавни представители на Рияд са заподозрени в изключително арогантно престъпление.

Джамал Кашоги произлиза от видна саудитска фамилия, родственик е и на починалия миналата година милиардер и търговец на оръжие Аднан Кашоги. От близък довереник на управляващия режим той се превръща в негов критик и в последните години живее в Съединените щати и работи за "Вашингтон пост". На 2 октомври влиза в саудитското консулство в Истанбул по рутинен повод и повече никой не го вижда. Турските власти подозират, че той е бил убит още същия ден по заповед на саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман.

Ако Кашоги е мъртъв, това е плесница в лицето на Съединените щати, тъй като с постоянното си местожителство на територията им той де факто се намира под тяхна протекция.

Сега Съединените щати са изправени пред трудна задача - как да отвърнат по достатъчно убедителен начин на обидата и да предприемат съответните мерки, без да разрушат отношенията със съюзника си. Републиканският сенатор Линдзи Греъм вече заяви, че ако се докаже вината на саудитците, това ще има "унищожителни" последици за отношенията между Вашингтон и Рияд. Президентът Доналд Тръмп бе по-предпазлив. "Искам САЩ да стигнат до дъното на мистерията", коментира той, след като съобщи, че е обсъдил случая със саудитски представители.

До момента американският президент показва по-скоро снизходителност към Рияд. Той оказва пълна подкрепа за саудитската война в Йемен, за която кралството е обект на множество критики. При неотдавнашния сблъсък между Канада и арабската страна във връзка с критиката, която Отава изрази заради арестите на настояващи за реформи блогърки, Белият дом запази мълчание, вместо да подкрепи най-близкия си съюзник. Това поведение бе критикувано и от самия Кашоги във "Вашингтон пост". Не е изключено именно мълчанието на американските власти да е накарало принц Мохамед бин Салман да смята, че може да посегне срещу журналиста безнаказано. Смущаващо е и твърдението на "Вашингтон пост", че американските служби са знаели за намерението да бъде отвлечен Кашоги - което бе отречено от Държавния департамент.

През годините Съединените щати са си изградили репутацията на страна, която по-скоро си затваря очите пред поведението на режимите в съюзни държави. Южна Корея, Филипините, Тайван, Чили са само част от примерите. Има и изключения от тази линия, включително и със Саудитска Арабия, която при президента Джордж Буш-младши през 2004-а официално е определена като "страна, предизвикваща особена загриженост".

Когато решава каква линия на поведение да избере, Тръмп трябва да вземе предвид и сложните си отношения с Турция. Президентът й Реджеп Ердоган взе присърце нарушаването на международното право на територията на страната му и демонстрира решителност да разнищи случая докрай. От поведението на Вашингтон ще зависи дали ще задълбочи кризата в американско-турските отношения или напротив, ще се възползва от възможността да ги подобри.

Facebook logo
Бъдете с нас и във