Банкеръ Daily

Свят

Скопие и Атина се разбрали за "Илинденска Македония"?

Ципрас и Заев в София

Илинденска Македония е едно от възможните имена за Македония, което е било обсъждано вчера между лидерите на Македония и Гърция, съобщи министърът на отбраната Красимир Каракачанов пред bTV.

Илинденска Македония съм чул, също и Вардарска, Северна. Илинденското въстание е едно българско въстание, част от общата ни история, посочи Каракачанов.

Според него двете страни са стигнали „на една ръка разстояние”. Ние претенции към името на Република Македония нямаме, имаме претенции да не се преиначава историята и да се преследват хората с българско самосъзнание в Македония, каза той.

Важното е този изкуствен спор за името да приключи, спъва Македония за еврочленството. В България живеят повече хора с произход Македония, отколкото в самата Македония, исторически сме свързани, както Гърция и Кипър и Сърбия и Черна гора, каза министърът.

Надявам се да разрешим спора за името на Македония преди срещата на Европейския съюз през юни, заяви вчера македонският премиер Зоран Заев след разговор с гръцкия си колега Алексис Ципрас в София.

„На днешната среща с гръцкия премиер - приятеля на Македония Алексис Ципрас, отбелязахме прогреса, който сме постигнали в процеса за намиране на решение на спора за името. Разгледахме няколко опции, една от които е приемлива и за двете страни. Въпросното име обаче трябва да бъде обсъдено с политиците и в Македония, и в Гърция“, каза Заев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във