Банкеръ Daily

Свят

Скандал между Рим и Париж след критика на Макрон за отказ на прием на мигранти

Италия извика френския посланик за консултации, след като президентът на Франция Еманюел Макрон определи поведението на Рим като цинизъм и безотговорност заради отказа да приеме спасителен кораб с над 600 африкански мигранти, съобщиха световните агенции.

В изявление на външното министерство се казва, че посланикът е бил извикан в тази сутрин "след изявленията за "Акуариус", направени вчера в Париж".

От френското президентство заявиха, че не желаят да "създават прецедент", който ще позволи на някои европейски държави да нарушават международните закони и да разчитат на други членове на ЕС да приемат мигранти.

Междувременно Испания обяви, че ще приеме 629-е мигранти от "Акуариус".

Макрон осъди позицията на Италия и каза, че международното право изисква спасените мигранти да слязат на най-близкия бряг, който е италианският. В отговор Рим нарече Франция "лицемерна".

Италианската брегова охрана междувременно съобщи, че нейният кораб "Дичоти" е докарал 932 мигранти на брега в сицилианското пристанище Катания, докато в ЕС продължава дипломатическото противопоставяне заради отказа на Рим да приеме "Акуариус", предаде Асошиейтед прес.

Екипажът на "Дичоти" започна да помага на пасажерите да слязат в пристанището в Катания рано тази сутрин.

Допускането на брега на тези мигранти е свидетелство, че новото антиимигрантско правителство на Италия все още приема някои чужденци, търсещи убежище, но настоява останалите европейски държави да приемат други, посочва АП.

Facebook logo
Бъдете с нас и във