Банкеръ Daily

Свят

Сирийските кюрди поискаха от Дамаск да ги защити от Турция

Най-влиятелната сирийска кюрдска милиция - "Силите за защита на народа" (СЗН) - въоръжено крило на партията Демократически съюз, е предложила на правителството на сирийския президент Башар Асад да поеме контрол над заеманите от СЗН територии и в частност над град Манбидж, за да ги защити от опасността от турско нахлуване, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Кюрдите са направили предложението си в специална декларация във връзка с подготвяната от Турция операция на източния бряг на река Ефрат.

В документа се казва, че СЗН, които Турция смята за терористична групировка и се е заканила да ги смаже, още по-рано са се изтеглили от Манбидж, за да се бият срещу джихадистите от "Ислямска държава" в Източна Сирия.

"Затова ние каним сирийското правителство, към което принадлежим, да изпрати своите въоръжени сили да заемат тези позиции и да защитят града от турската заплаха", се казва в декларацията на СЗН, цитирана от Ройтерс.

Междувременно подразделения на сирийската армия днес влязоха в град Манбидж, на 85 км от Алепо, и издигнаха националното знаме, съобщи представител на генералния щаб на въоръжените сили на Сирия, предаде ТАСС, като цитира сирийската държавна агенция САНА.

Facebook logo
Бъдете с нас и във