Банкеръ Daily

Свят

Си Дзинпин разкритикува протекционизма и нежеланието за борба с промените в климата

Китайският президент Си Дзинпин разкритикува днес протекционизма и нежеланието за борба с промените в климата.

Страните трябва да работят в тясно сътрудничество за изграждане на една отворена световна икономика и да не губят от поглед нарастващите рискове и натиска за понижаване на растежа, призова Си, цитиран от Ройтерс.

На среща на лидерите от групата БРИКС с други развиващи се държави той се обяви също за ребалансиране на глобализацията, за да стане тя по-устойчива.

Си Дзинпин наблегна и на рисковете за световната икономика заради нежеланието на някои страни да се борят с промените в климата, предаде Асошиейтед прес.

Той не спомена изрично Съединените щати, които бяха извадени от своя президент Доналд Тръмп от Парижкото споразумение за ограничаване на глобалното затопляне. Тръмп освен това казва, че редица търговски споразумения заплашват работни места в САЩ.

Си Дзинпин говори при откриването на среща на лидерите от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка) с техните колеги от редица развиващи се страни, посочва АП. 

Срещата във формат "БРИКС плюс", която се провежда по инициатива на китайското ротационно председателство, ще е последното събитие в програмата на срещата на върха на БРИКС в югоизточния китайски град Сямън, отбелязва ТАСС. 

Следващата среща на високо равнище на групата ще се състои в Република Южна Африка, която ще поеме ротационното председателство на 1 януари 2018 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във