Банкеръ Daily

Свят

Швеция съди трима мъже, подготвяли терористичен акт

Атентатът в Стокхолм през април 2017-а

Трима мъже от Централна Азия бяха изправени пред шведското правосъдие за подготовка на терористично нападение, предаде Франс прес, като се позова на прокуратурата и местния печат.

Тримата са заподозрени, че са се сдобили и са складирали големи количества химикали и други средства с намерение да убият и ранят хора. "Ако терористичният акт е бил осъществен, последиците за Швеция щяха да са много тежки", заяви прокуратурата.

Заедно с още трима мъже от Централна Азия те са обвинени и във финансиране на тероризма. Шестимата са заподозрени, че са изпращали пари в чужбина за операциите на групировката "Ислямска държава", предаде БТА.

Според в. "Дагенс нюхетер" заподозрените са на възраст между 30 и 46 години и са от Узбекистан и Киргизстан - преобладаващо мюсюлмански бивши съветски републики.

Петима са в ареста от април след операция на полицията в град Стрьомсунд, на 600 км северно от Стокхолм. Шестият е освободен в очакване на делото, чието начало е насрочено за 7 януари. И шестимата отричат да са нарушили закона.

През юни узбекистанецът Рахмат Акилов, кандидатствал за убежище в Швеция, беше осъден на доживотен затвор, след като през 2017 г. уби петима души в шведската столица с откраднат камион. На делото той заяви, че искал да накаже Швеция за участието й в борбата срещу "Ислямска държава".

Facebook logo
Бъдете с нас и във