Банкеръ Weekly

Свят

Шотландските националисти надигат глава

Ако има нов референдум, този младеж ще може да гласува

Успехът на шотландските националисти на вота за местен парламент повдигна въпроса дали отново няма да бъде подета кампания за излизане от Обединеното кралство. Особено ако повечето му жители предпочетат то да напусне Европейския съюз на предстоящия на 23 юни референдум. На допитването преди две години по-голямата част от шотландците избраха да останат с Лондон, но една кардинална политическа промяна, каквато е излизането от ЕС, може да промeни настроенията им и да послужи като повод за националистите отново да преминат в настъпление. "В случай че бъде гласувано за напускане, Шотландската национална партия ще има платформа за втори референдум за независимост. Малцина се съмняват в победата на националистите при втория опит", коментира Филип Стивънс от "Файненшъл таймс".

Привидно ситуацията не е съществено променена. Националистите и досега доминираха в парламента в Единбург, но сред тях самите няма единство кога е най-подходящият момент за нов плебисцит. Никола Стърджън, лидерката на Шотландската национална партия, вдигна високо летвата, като обяви, че е нужна убедителна и стабилна промяна в нагласите на избирателите - примерно съотношение от 60:40 в полза на независимостта, за да се насрочи нов референдум. Самата тя обаче неведнъж е заявявала, че значителна промяна на обстоятелствата може да послужи като повод за провеждането му.

Проучванията на електоралните настроения засега на дават убедителен отговор дали наближава подходящият момент. Във всички анкети шотландските избиратели показват стабилна подкрепа за оставането на Острова в ЕС. Според ново допитване на "Сънди таймс" те водят с 63% спрямо 37% поддръжници на напускането. Същевременно то е установило, че в случай на "Брексит" привържениците на независимостта ще се увеличат от 47 на 52 на сто. Този скок от пет процента не е за пренебрегване, но засега не е и онази категорична промяна в нагласите, на която се надява Стърджън. А ако има въпрос, по който и привържениците, и противниците на шотландската независимост са единни, той е, че ако се организира нов референдум и той бъде загубен, въпросът за отцепването от Лондон ще бъде затворен за десетилетия напред. Така че решението за провеждането му е необходимо да се вземе много внимателно.

Евентуалното гласуване за "Брексит" на 23 юни ще е против волята на жителите на Шотландия и Северна Ирландия. Изправени пред диктата на жителите на Англия и пред мащабна криза, включваща обезценяване на паунда, скок на лихвите и оставка на министър-председателя, шотландските избиратели могат бързо да променят нагласите си. Не бива да се пренебрегва и обратната страна на медала. Ако Великобритания излезе от ЕС, а Шотландия предпочете да остане в него, като избере независимостта, тогава шотландско-английската граница ще се превърне във външна граница на Евросъюза и главният търговски партньор на жителите на северната област ще бъде откъснат от нея. Въпросите за новата национална валута, за пенсиите и за икономиката, която ще трябва да разчита на нефтодобива при ниски цени на петрола, също могат да охладят ентусиазма за независимост у местните жители.

Дори и на 23 юни "Брексит" да спечели, шотландските националисти няма за къде чак толкова да бързат. След вероятната оставка на Камерън новият премиер ще трябва да вземе решение кога официално да обяви пред Брюксел за излизането от общността. От този момент ще започне предвиденият от Лисабонския договор срок от две години за договаряне на детайлите по напускането, преди окончателно да хлопне европейската врата. Но ако ще правят нещо, националистите не бива да изпускат този срок. Досега няма прецедент с държава от ЕС, която да се е разцепила, и не е съвсем ясно по какъв начин новосъздадените държавни образувания биха могли да останат в съюза. Едно е ясно обаче, че ако се забавят с независимостта до окончателното напускане на Лондон, управляващите в Единбург ще са принудени да кандидатстват за Европейския съюз по общите правила за всички останали. Нещо, което едва ли биха желали.

Facebook logo
Бъдете с нас и във