Банкеръ Daily

Свят

Северна Македония: Окончателен край на Югославия и разширяване на ЕС и НАТО

Световните издания отразиха широко споразумението между Скопие и Атина за името Северна Македония, определяйки подписания документ като исторически.

Британският в. "Гардиън" написа, че Македония слага край на непримиримия и един спор най-упоритите балкански спорове. Според британските анализатори договорът означава нова епоха на мир.

Подписаният документ заличава и последната следа от старата Югославия, а с приемането на новото име Македония не само се преименува, но и в крайна сметка ще промени картата на Европа, отбелязва изданието.

Колегите им от "Индипендънт" пък напомнят, че споразумението ще трябва да бъде одобрено и от парламентите им, а в Македония ще има референдум. Не пропускат и масовите протести в двете страни.

"Дейли телеграф" коментира, че с подписването е сложена точка на спор, тровил отношенията между Гърция и Македония от 1991 г. Изданието допълва, че този спор е един от най-дълго продължилите дипломатически спорове в света, като е започнал преди 27 години с обявяването на независимостта на Македония, но корените му са векове назад.

Двамата премиери Зоран Заев и Алексис Ципрас, които са родени само с няколко месеца разлика през 1974 г., не са отстъпили пред силно враждебни реакции в своите страни, за да бъде сключено споразумението. Изданието допълва, че Скопие се надява да получи дата да започне преговори за присъединяване към ЕС на срещата на върха на съюза в края на месеца, както и покана за присъединяване към НАТО в средата на юли, пише вестникът.

Американският в. "Ню Йорк таймс" казва, че подписаният документ проправя пътя за разширяване на ЕС и НАТО. Вестникът допълва, че въпреки подписването на споразумението и от двете страни на границата е имало ожесточение и изтъква в тази посока съпротивата срещу документа и в Гърция, и в Македония.

В. "Файненшъл таймс" коментира, че церемонията по подписването на споразумението е била помрачена от протести.

Германското списание "Шпигел" акцентира, че Ципрас се надява с това споразумение да бъде възприет като политик от международна величина и че иска да влезе в учебниците по история като човекът, решил сложен национален проблем, който в продължение на четвърт век различни правителства не са могли да решат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във