Банкеръ Daily

Свят

Северна Корея тества ново високотехнологично оръжие

Северна Корея тества ново високотехнологично оръжие. Изпитанието е било наблюдавано от лидера на страната Ким Чен-ун. Тестът е бил проведен в националния институт за изследвания и разработки в областта на отбраната. Не се уточнява какво точно е било оръжието. Самият тест обаче е бил успешен.

KCNA твърди още, че Ким е изразил "голямо задоволство от съвършеното оръжие, което изгражда непробиваема защита за страната ни и засилва бойната мощ на народната ни армия".

Не се съобщават повече детайли за типа оръжие, но се посочва, че е "разработвано в продължение на дълъг период от време". Това е първият опит за разработване на нов елемент от военния арсенал на Северна Корея от началото на преговорите между Ким Чен Ун и американския президент Доналд Тръмп.

През седмицата американският президент Доналд Тръмп заяви, че САЩ са напълно осведомени за наличието на бази за балистични ракети в Северна Корея, които бяха представени като тайни. Изявлението бе по повод информация на вестник "Ню Йорк таймс", че американски експерти с помощта на спътникови снимки са открили най-малко 13 от възможни 20 ракетни бази в КНДР, чието съществуване досега не е било известно.

Авторите на доклада на вашингтонския Център за стратегически и международни изследвания се опират на източници от разузнавателните служби на няколко страни, твърдения на севернокорейски бегълци, явни информации и сателитни снимки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във