Банкеръ Daily

Свят

Северна Корея ще запази ядреното си ноу-хау

И Йон Хо

Северна Корея ще запази своето ноу-хау в ядрената сфера въпреки обещанията за денуклеаризация, дадени на САЩ. Това заяви севернокорейският външен министър И Йон Хо, цитиран от иранска медия по повод негово посещение в Иран, предаде Франс прес.

На срещата си от 12 юни с президента на САЩ Доналд Тръмп лидерът на КНДР Ким Чен Ун потвърди ангажимента си за "пълна денуклеаризация на Корейския полуостров" - неясно заявено намерение, несъпроводено с график, нито с подробности по осъществяването му, доста далечно от "цялостната, проверима и необратима" денуклеаризация, за каквато настояваха САЩ, отбелязва агенцията.

Независимо от този ангажимент "ще запазим ядреното си ноу-хау, защото знаем, че американците ще останат враждебно настроени към нас", каза И Йон Хо, цитиран от иранската агенция Мехр, близка до консерваторите.

Севернокорейският министър пристигна в Техеран във вторник, същия ден, когато бяха подновени американските санкции срещу Иран. Той разговаря с високопоставени ирански ръководители като президента Хасан Рохани и своя ирански колега Мохамад Джавад Зариф. 

"Трудно се преговаря с американците", заяви И Йон Хо на среща с председателя на иранския парламент Али Лариджани. Той заяви, че "основната цел" на страната му е денуклеаризация на целия Корейски полуостров. За това обаче "е необходимо американците също да спазват своите ангажименти, но те отказват да го правят", допълни гостът.

"Американците говорят хубави думи по време на преговори и обещават бляскаво бъдеще, но не изпълняват задълженията си, щом стане дума да минат към дела", отвърна Лариджани.

Facebook logo
Бъдете с нас и във