Банкеръ Daily

Свят

Северна Корея е напът да прекъсне преговорите със САЩ за ядрената програма

Ръководството на Северна Корея обсъжда решение за спиране на по-нататъшните преговори със САЩ за денуклеаризацията. Това обяви зам.-министърката на външните работи Цой Сон-хи на пресконференция в Пхенян.

"Нямаме намерение да правим отстъпки пред исканията на САЩ в каквато и да било форма, нито пък имаме желание да водим такъв вид преговори. Ким Чен-ун възнамерява скоро да направи официално изявление, в което да изложи решението си по-нататъшните действия на Северна Корея след неуспешната среща в Ханой", подчерта Цой Сон-хи, цитирана от ТАСС. 

Ким и  Тръмп се срещнаха за втори път на 27 февруари във виетнамската столица, първата им среща бе в Сингапур. На срещата американският президент каза, че "не бърза за никъде" по въпроса за унищожаването на ядрените оръжия на Северна Корея, защото резултатите от преговорите щели да проличат в дългосрочен план. "Скоростта не е важна за мен", заяви американският президент. Според него, много по-важно било да бъде договорено "правилното" споразумение за премахването на оръжията.

Същевременно Ким Чен Ун заяви следното: "Ще направя най-доброто, на което съм способен, за да постигнем добър резултат". Кореецът нарече срещите с Тръмп "страхотен диалог" и каза, че двамата вървят рамо до рамо по пътя.

Само седмица след срещата обаче Пхенян призна, че лидерската сруща е завършила "неочаквано без споразумение". Севернокорейските власти обвиняват Вашингтон за провала, а причината е, че КНДР поиска от САЩ да отмени санкциите в замяна ядрено разоръжаване.

Помощ предложи 94-годишният бивш държавен глава на САЩ Джими Картър. Той предложи да се върне в КНДР, за да помогне за рестарт на преговорите за ядрено разоръжаване.


 


 

Facebook logo
Бъдете с нас и във