Банкеръ Daily

Свят

Саудитска Арабия ще намали 4 пъти производството на вредни емисии

Саудитска Арабия ще се опита да ограничи производството на вредни емисии до 130 млн. тона въглероден диоксид до 2030 година, съобщава агенция "Ройтерс". Решението на правителството е с цел да се подпомогне борбата с изменението на климата, като поставената задача ще се постига ежегодно чрез "икономическа диверсификация и адаптация". Планът бе представен пред Организацията на обединените нации, преди срещата на върха в Париж през декември за глобалното затопляне. страната от групата на Г-20 е най-големият износител на петрол в света.

Саудитска Арабия не публикува информация за текущите си емисии, но по оценка на World Resources Institute, страната отделя 527 млн. тона въглероден диоксид годишно. Това пък представлява 1.22% от общото количество за целия свят. Страната заяви, че планът й за редуциране на вредните емисии се основава на сценарий, в който тя ще разнообрази икономиката със "стабилен принос" от приходите от петрола.

Планувано е печалбите да бъдат насочени към сектори с по-ниски вредни емисии "като финансовите услуги, медицински услуги, туризма, образованието, възобновяемите енергийни източници и технологии за енергийна ефективност". В допълнение на това обаче, Саудитска Арабия заяви, че си запазва правото да актуализира своя план.

Facebook logo
Бъдете с нас и във