Банкеръ Daily

Свят

Саудитска Арабия отпуска сто милиона долара за Сирия

Саудитска Арабия обяви, че е отпуснала сто милиона долара за стабилизационни проекти в Североизточна Сирия, предаде Асошиейтед пред.

"Тези пари ще спасят човешки животи, ще улеснят завръщането на разселените сирийци и ще допринесат за това "Ислямска държава" никога да не се завръща в Сирия и в съседните й държави и да не планира атаки срещу международната общност. Парите ще отидат за земеделие, образование, пътна инфраструктура, разчистване на разрушени сгради и водоснабдяване на региона, който сега се намира под контрола на подкрепяните от Съединените щати Сирийски демократични сили", се казва в разпространено днес изявление на саудитското посолство във Вашингтон.

На 11 август повече от 50 души загинаха при поредни въздушни удари над Северна Сирия. Ударени са позиции на бунтовниците в провинциите Идлиб и Алепо. 

В сряда руският външен министър Сергей Лавров, който бе на посещение в Турция, заяви, че основната цел в Сирия е победа над групировката ал Нусра и нейното елиминиране. 

Мирът не може да тържествува, докато действат терористични групировки. Москва продължава да подкрепя усилията на Дамаск да се справи с тях. След това ще следва възстановяването на страната и връщането на бежанците по домовете им., подчерта той. 

Той настоя Западът също да се включи във възстановяването. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във