Банкеръ Weekly

Свят

САЩ се скараха на Израел

Правителството на САЩ разкритикува остро неприятни изказвания на израелския министър на отбраната Моше Яалон по адрес на американския държавен секретар Джон Кери и миротворческата му дейност в Близкия изток.

Вчера израелският вестник "Йедиот ахронот" съобщи, че в частни разговори с израелски и американски представители Яалон е отправил остри нападки към Кери и дейността му в мирния процес между Израел и палестинците.

Според вестника Яалон е казал, че "Държавният секретар Джон Кери, който пристигна тук изпълнен с решимост, който е воден от непонятна мания и нещо като месианство, не може да ме научи на нищо за конфликта с палестинците... Единственото, което може да ни спаси, е Джон Кери да получи Нобелова награда за мир и да ни остави на мира".

"Американският план за сигурност, който ни беше представен, не струва и колкото хартията, на която е написан. Той не гарантира нито сигурността, нито мира". Засега ние сме единствените, направили някакви отстъпки, освобождавайки (палестински) затворници, палестинците не са направили нищо, казал още Яалон според изданието.

Говорителят на Белия дом Джей Карни определи изказванията на Яалон като обидни и неуместни, особено на фона на всичко, което САЩ правят в подкрепа на нуждите на Израел в областта на сигурността. Според Карни не това са очаквали САЩ от един министър на отбраната на близък съюзник.

 

Израелското министерство на отбраната излезе с комюнике, в което Яалон поднася извиненията си на Кери и че "приписаните на министъра изказвания са оскърбили държавния секретар". В комюникето се посочва също, че "Израел и САЩ имат обща цел в постигането на напредък в мирните преговори между Израел и палестниците, които се провеждат по инициатива на държавния секретар Кери".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във