Банкеръ Daily

Свят

САЩ се изтеглят от Съвета за човешките права към ООН

Ники Хейли

САЩ обявяват изтеглянето си от Съвета за човешките права към ООН, съобщи постоянният представител на Вашингтон при световната организация Ники Хейли, цитирана от световните агенции.

"САЩ официално излизат от Съвета за човешките права към ООН", каза тя, допълвайки, че организацията "не е достойна за името си".

"Предприемаме тази стъпка, защото ангажиментите ни не позволяват да останем част от лицемерна организация, обслужваща собствените си интереси", заяви Хейли. "Искам да бъда пределно ясна, че тази мярка не означава отстъпление от ангажиментите ни към човешките права", допълни дипломатът.

Тя посочи "хроничното предубеждение на Съвета към Израел", порицавайки същевременно членството на страни като Китай, Куба и Венецуела, които биват обвинявани в нарушения на човешките права.

Повече от година САЩ заплашват с напускане на Съвета, когото обвиняват в предубеденост към Израел и който не успяха да реформират. Съветът е основен орган на ООН по въпросите за човешките права. Бе създаден през 2006 година, за да замени Комисията по правата на човека към ООН. Мандатът на САЩ в Съвета изтича по принцип през 2019 година. Съветът има 47 членове.

Ако Съветът се реформира, "САЩ ще бъдат щастливи отново да се присъединят" към него, допълни Хейли.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш би предпочел САЩ да останат в Съвета за човешките права (СЧП). Това се посочва в изявление, разпространено от говорителя му Стефан Дюжарик, предадоха Франс прес и ТАСС. 

Върховният комисар на ООН за правата на човека Зейд Раад Ал Хусейн изрази съжаление за решението на Вашингтон да напусне СЧП, допълвайки, че САЩ би трябвало да засилят ангажимента си предвид броя на нарушенията на човешките права по света. 

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху благодари на Тръмп за излизането на САЩ и го похвали за "мъжественото му решение". 

Facebook logo
Бъдете с нас и във