Банкеръ Weekly

Свят

САЩ с поредни санкции срещу Русия

Хедър Науърт

Съединените щати обявиха, че възнамеряват да наложат нови икономически санкции на Русия, след като са установили, че Москва стои зад нападението с нервнопаралитичния агент "Новичок" срещу бившия руски шпионин във Великобритания Сергей Скрипал и неговата дъщеря.

"САЩ установиха на 6 август, че руското правителство е използвало химическо или биологическо оръжие в нарушение на международното право или е използвало смъртоносно химическо или биологическо оръжие срещу свои сънародници", заяви в комюнике говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт. Съгласно американския закон за химическите оръжия това заключение води до налагане на икономически санкции, които се очаква да влязат в сила в края на месеца - на или около 22 август, добави говорителката, без да конкретизира какви ще са те.

Винаги сме казвали съвсем ясно, че сме съгласни с изводите, че става въпрос за нервнопаралитичния агент "Новичок" и че виновният в крайна сметка е Руската федерация, отбеляза и висш представител на Държавния департамент, пожелал анонимност. По думите му предвидените санкции засягат износа на някои технологични продукти като електронни устройства и оборудване от деликатно естество, имащи отношение към националната сигурност. Ще се прави изключение за дейностите, свързани с космическите полети, космическото сътрудничество и области като безопасността на пътническите полети, като всеки случай ще се преценява отделно. Възможно е засегнатата от санкциите търговия да достигне стотици милиони долари. От Русия зависи колко драстични ще са последиците, подчерта същият човек.

След влизането в сила на споменатите санкции Русия ще разполага с 90 дни да даде надеждни гаранции, че занапред няма да използва химически оръжия и да разреши инспекции от страна на ООН и други международни наблюдаващи организации. Ако това не стане, ще бъде наложена втора серия, "по-драконовски" ограничения, като може да се стигне до там руски авиокомпании да не бъдат допускани до американските летища и дори до преустановяване на дипломатическите отношения между двете страни, допълни висшият представител.

Мерките са взети въз основа на американския закон за контрол върху химическите и биологическите оръжия. "Уолстрийт джърнъл" изказва предположението, че Белият дом може би не е бил склонен да се позове на този норматив от 1991 г., защото той е доста строг и не дава на администрацията пространство за маневриране.

Новите санкции за пореден път показват несъответствието между примиренческия тон на Тръмп към Русия и твърдата позиция, заемана от мнозина в Конгреса и в собственото му правителство, коментира "Вашингтон пост". Вестникът подчертава, че Тръмп се е съпротивлявал на настояванията от членове на Конгреса да наложи нови санкции на Москва заради намесата й в американските избори и други провинения. Но в случая с използването на бойно отровно вещество в нарушение на международните норми, изглежда, президентът не е имал избор, смята изданието.

Facebook logo
Бъдете с нас и във