Банкеръ Daily

Свят

САЩ разкриват в началото на 2019-а мирния си план за Близкия изток

Ерусалим

Правителството на президента на САЩ Доналд Тръмп е съобщило на Израел, че ще представи плана си за мир за Близкия изток в началото на следващата година, съобщи постоянният представител на Израел в ООН Дани Данон, цитиран от Франс прес.

"Не са ни известни подробностите на плана, но знаем, че е готов", каза Данон на среща с медиите, уточнявайки, че правителството на САЩ е обсъдило с Израел момента на обявяване на плана. Началото на 2019 г. ще позволи на американския президент Доналд Тръмп "да го представи, без да се намесва в нашия политически дебат", уточни израелският представител. Изборите в Израел са насрочени за няколко месеца по-късно.

Данон добави, че очаква палестинците да се противопоставят на плана. Отношенията между Вашингтон и палестинците са замразени от една година, когато Тръмп призна Ерусалим за столица на Израел и нареди преместването на посолството от Тел Авив.

САЩ оказват натиск върху европейски страни да подкрепят проекта за резолюция в Общото събрание на ООН, която осъжда изстрелването на ракети към Израел от страна на ислямисткото палестинско движение Хамас, съобщи още израелският представител. Текстът, който призовава Хамас да се откаже от употребата на сила, може да бъде гласуван в петък или в понеделник. Ако бъде приет, това би било първата резолюция на 193-членното Общо събрание, осъждаща палестинското движение, което управлява ивицата Газа от 2007 г. насам.

"САЩ съгласуват текста с ЕС", заяви израелският дипломат пред медиите. "За нас би било от голямо символично значение, ако тази резолюция бъде представена с подкрепата на ЕС", подчерта той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във