Банкеръ Weekly

Свят

САЩ подготвят нов тарифен удар срещу Китай

Робърт Лайтхайзър

Американският президент Доналд Тръмп смята да засили натиска над Китай, като повиши митата върху китайски внос за 200 млрд. долара от 10 на 25%, съобщиха представители на администрацията му, цитирани от Ройтерс.

Американският постоянен търговски представител Робърт Лайтхайзър съобщи, че Тръмп е поискал увеличението, защото Китай не се е съобразил с американските искания и е наложил наказателни тарифи върху американския внос. Целта е "да бъде насърчен Китай да промени вредното си поведение и да възприеме политика, която да доведе до по-справедливи пазари и просперитет за всички наши граждани", заяви Лайтхайзър.

От седмици не е имало официални разговори между Вашингтон и Пекин по повод исканията на Тръмп Китай да направи фундаментални промени в политиката си за защитата на интелектуалната собственост, трансфера на технологии и субсидиите за високотехнологичните индустрии, припомня Ройтерс.

Според Дерек Сизърс, експерт за Китай на Американския институт за предприемачество, 25-процентовите тарифи вероятно ще спрат вноса на китайски продукти и американските търговци ще се преориентират към други страни, докато митата от 10 на сто могат да бъдат компенсирани от китайските държавни субсидии и слабостта на юана.

"Ако използваме митата, това ще ни даде по-голяма гъвкавост и е по-съществена заплаха", коментира Сизърс, но с условието, че стратегията на Тръмп за натиск няма да проработи, ако той не разреши търговските спорове с американските съюзници Мексико, Канада и Европейския съюз.

Ходът на президента обаче бързо бе осъден от американски бизнес лобита, които изразиха тревога, че реципрочните наказателни мита ще забавят икономическия растеж. "Увеличаването на тарифите спрямо Китай е погрешен подход за решаване на проблема с легитимните опасения, които зловредните китайски практики предизвикват у американския бизнес", изтъкна Майрон Брилиънт, ръководител на международния отдел в Американската търговска камара.

Предлаганите по-високи мита за китайски стоки за 200 млрд. долара са в отговор на китайските наказателни тарифи, приети, след като Съединените щати първоначално вдигнаха митата за китайски електронни компоненти, машини, автомобили и индустриални стоки за 34 млрд. долара. Тръмп заплаши, че в крайна сметка може да обложи китайски стоки за 500 млрд., което е практически целият китайски внос в САЩ.

Китай реагира веднага на последните американски планове, като ги определи като шантаж, който няма да проработи. Пекин обеща, че ще нанесе ответен удар, ако американците предприемат нови стъпки, затрудняващи търговията. "Американският натиск и шантаж няма да имат ефект. Ако Съединените щати направят нови стъпки към ескалация, Китай неминуемо ще приеме контрамерки и ние решително ще защитим легитимните си права", каза говорителят на китайското външно министерство Гън Шуан.

Facebook logo
Бъдете с нас и във