Банкеръ Daily

Свят

САЩ отложиха новите тарифи за автомобили от ЕС

Уилбър Рос

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп отложи решението за допълнително обмитяване на вноса на автомобили от Европейския съюз, съобщава Wall Street Journal.

Преди месец министърът на търговията Уилбър Рос обяви, че въвеждането на допълнителни тарифи за возилата от ЕС ще бъде публикувано през август. Но в интервю за изданието сега Рос казва, че не е ясно дали документацията ще бъде изготвена в рамките на този месец. Той е отказал да се ангажира с нов срок. Търговският министър уточнява, че забавянето е породено от продължаващите преговори с Мексико, Канада и ЕС. 

Администрацията изпитвала затруднения с информацията, постъпила от производителите на автомобили и браншовите организации в САЩ, става ясно от изказването на Уилбър Рос

Президентът Тръмп се закани през май да въведе 20% допълнителни мита за вноса на автомобили в САЩ. Той поиска от Министерството на търговията да проучи дали импортът застрашава националната сигурност на Съединените щати - това бе основен негов аргумент при въвеждането на допълнителни тарифи за вноса на алуминий и желязо. 

Щатите наложиха също така нови мита на стоки от Китай на стойност 34 млрд. долара. Пекин отговори със собствени тарифи, включително 40% мита за внос на автомобили от САЩ. 

Противниците на митата за внос на автомобили твърдят, че новите тарифи ще увеличат цените на возилата и ще потопят продажбите и разкриването на работни места в глобалната индустрия. Митата може да засегнат компании като BMW (Германия), Hyundai (Корея), Toyota (Китай), както и производствените мощности на някои американски марки като General Motors, Ford Motor и Fiat Chrysler.

Facebook logo
Бъдете с нас и във