Банкеръ Daily

Свят

САЩ окончателно спират военната помощ за Пакистан

Въоръжените сили на САЩ съобщиха вчера, че са взели окончателно решение да спрат помощи за Пакистан на стойност 300 милиона долара, защото Исламабад не се бори достатъчно активно с екстремисти, предаде Ройтерс.

Средствата, предназначени за отбранителни цели, са част от по-голямото спиране на помощи, обявено по-рано тази година от президента на САЩ Доналд Тръмп. Той спря помощи за Пакистан, обвинявайки Исламабад, че е отговорил на получената в миналото помощи с лъжи и измами.

Администрацията на Тръмп обвинява Пакистан, че дава убежище на бунтовници, които водят продължаващата 17-а година война в съседен Афганистан. Исламабад отрича тези обвинения.

Министърът на отбраната на САЩ Джим Матис можеше да разреши изпращането на 300-те милиона долара, ако сметнеше, че Пакистан е предприел конкретни решителни стъпки срещу бунтовниците. Матис обаче реши да не го прави, съобщи говорител на Пентагона.

300-те милиона долара ще бъдат пренасочени към други спешни приоритети, ако Конгресът го разреши, добави говорителят. Той посочи, че по-рано тази година Конгресът спря помощи за Пакистан на стойност 500 милиона долара.

Очаква се държавният секретар на САЩ Майк Помпео и председателят на Съвета на началник-щабовете на САЩ генерал Джоузеф Дънфорд да посетят Исламабад. Матис заяви във вторник, че борбата с екстремистите ще бъде основна тема на дискусиите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във