Банкеръ Daily

Свят

САЩ назначи посланик в Южна Корея

Близо година и половина след встъпването си в длъжност правителството на президента Доналд Тръмп успя да попълни един от най-важните за САЩ дипломатически постове, след като Сенатът единодушно одобри бившия шеф на Тихоокеанското командване Хари Харис за посланик на страната в Южна Корея, предаде Ройтерс, цитира БТА.
Очаква се Харис да заеме новия си пост в началото на юли. Тази ключова позиция е вакантна от влизането на Тръмп в Белия дом през януари 2017 г.
Адмиралът в оставка става посланик в момент, когато Южна Корея и САЩ работят в тясно сътрудничество за убеждаването на Севера Корея да се откаже от програмата си за ядрени оръжия, която сега застрашава САЩ.
Харис е роден в Япония. Майка му е японка, а баща му - американец. Като глава на Тихоокеанското командване в Хавай, на негово подчинение са били 28 500 американски военнослужещи в Южна Корея - ключов американски съюзник.
На изслушване в Сената този месец Харис подкрепи идеята за "пауза" в американските военни учения с Южна Корея, която президентът Тръмп обяви веднага след историческата си среща със севернокорейския лидер Ким Чен-ун. Според Харис прекъсването ще осигури време "да се види дали Ким се отнася наистина сериозно към своята част в преговорите".
Първоначално Харис беше предложен от Тръмп за посланик в Австралия, но през април той беше помолен от Майк Помпейо, сегашния държавен секретар на САЩ, вместо това да поеме поста в Сеул поради активизирането на дипломатическите усилия за решаването на кризата със Северна Корея.
Освен Северна Корея, Харис ще трябва да се справи с деликатния въпрос за уреждането на търговските отношения на страната си с Южна Корея, които Тръмп нееднократно е определял като несправедливи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във