Банкеръ Daily

Свят

Салвини обвини ЕС, че насърчава контрабандисти на хора

Италианският вицепремиер Матео Салвини отправи остри критики срещу договорена от Европейския съюз сделка за спасени мигранти, като каза, че тя ще насърчи контрабандистите на хора. Сделката, обявена от малтийския министър-председател Джоузеф Мускат, предвижда страни от ЕС, сред които Италия, да приемат 49 мигранти, блокирани на частни спасителни кораби от декември. Предвижда се също така страните да приемат много от 249-те мигранти, които вече са в Малта, предаде Асошиейтед прес.

Салвини заяви, че  се противопоставя на пристигането на нови мигранти в Италия. По този начин той влезе в сблъсък с италианския премиер Джузепе Конте, който каза, че ако Италия приеме петнайсетина спасени деца мигранти и техните родители, това няма да "опетни" твърдолинейната политика на страната към приемането на мигранти, спасени от частни хуманитарни кораби.

Спор за съдбата на 49 мигранти, намиращи се на борда на два частни спасителни кораба в Средиземно море, доведе до разрив в популистката коалиция в Италия. Тридесет и двама от тях са на борда на кораба на германската неправителствена организация Sea-Watch 3, който е в морето от 17 дена, след като Италия и Малта му отказаха разрешение да акостира. Още 17 души бяха спасени през декември от втори плавателен съд, собственост на германската хуманитарна група Sea-Eye.

Facebook logo
Бъдете с нас и във