Банкеръ Daily

Свят

Руският шистов нефт може да ликвидира ОПЕК

Когато руските компании се заемат с разработването на находища на шистов нефт в Сибир, ОПЕК може да се разпадне, а Саудитска Арабия, Иран и Ирак повече няма да могат да управляват цените на петрола. До този извод достига анализаторът на "Форбс" Кенет Рапоза. 

Авторът отбелязва, че Русия е на второ място по запаси на шистов петрол в света след Съединените щати. Само в Баженовското находище, разположено близо до Екатеринбург, според различни оценки, има запаси от 600 милиона до 174 милиарда тона шистов петрол.  

"За ОПЕК това е смъртоносен сигнал. В Баженовското находище има повече петрол, отколкото до момента е бил извлечен от най-голямото находище в Саудитска Афрабия - Гавар", пише Рапоза. 

Заедно с това, прави извод автора, развитието на добива на шистов петрол в Русия ще доведе до намаляване на цените на горивата, при което Русия ще работи в рубли, за разлика от САЩ, което ще даде на страната възможност да си позволи по-ниски цени на петрол, за разлика от другите играчи на пазара на горивата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във