Банкеръ Daily

Свят

Русия въвежда ембарго и за украинските храни

От 1 януари ще влезе в сила руско ембарго за внос на земеделска продукция и храни от Украйна, съобщава агенция "ТАСС". Решението на правителството бе оповестено от министърът на икономиката Алексей Улюкаев. Точно от тази дата трябва да влезе в сила и икономическата част от споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС.

"Тъй като Украйна се присъедини към санкциите срещу Руската федерация – икономически, финансови – и ние решихме да въведем защитни мерки под формата на продоволствено ембарго" , заяви Улюкаев в ефира на телевизия "Россия 24". Той обясни, че това решение е с отложен характер и действието му ще започне от 1 януари 2016 година.

Припомняме, че политическата част на споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС вече е активна. Икономическата бе отложена с цел да се подготвят по-добре както украинският бизнес и пазарите, така и страната да не попадне веднага под контрамерки на Москва. Освен това още през месец май президентът Петро Порошенко заяви, че няма да има никакво ново отлагане на този срок.

Същевременно през август премиерът Дмитрий Медведев нареди разширяването на ембаргото, "като се отчита степента на участието им в санкционния режим против Русия". Сред въпросните държави бяха Албания, Черна гора, Исландия и Лихтенщайн. За Украйна пък имаше условие, което се изразява в това, че санкции ще има само ако Киев приложи икономическото асоцииране с Европа, но не по-късно от 1 януари 2016 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във