Банкеръ Daily

Свят

Русия: Посещението на Лавров в Гърция губи актуалност

Посещението на руския външен министър Сергей Лавров в Гърция в настоящата ситуация губи актуалност в планираните по-рано срокове, заяви руският посланик в Атина Андрей Маслов, цитиран от ТАСС.

"Мисля, че в настоящата ситуация то губи актуалност в крайна сметка в тези срокове, за които ставаше дума, а именно през септември", посочи дипломатът.

Отношенията между Русия и Гърция се обтегнаха, след като Атина обяви миналата седмица, че е изгонила двама руски дипломати и е забранила на други двама достъп до страната, като ги обвини в намеса във вътрешните работи чрез насърчаване на демонстрациите срещу споразумението за името на Република Македония. Дипломатите бяха обвинени също, че са опитали да подкупят гръцки официални представители.

Вчера говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че изгонването на двамата руски дипломати от Гърция ще има последствия и че Атина е била подложена на "силен натиск" отвън да предприеме тези стъпки.

В отговор гръцкото външно министерство заяви, че подобни твърдения представляват "липса на уважение към Гърция" и "непознаване на принципите и ценностите на гръцката външна политика".

Facebook logo
Бъдете с нас и във