Банкеръ Daily

Свят

Русия и Турция очакват газът по "Турски поток" да потече през 2019 г.

Турция очаква първи доставки на газ през газопровода "Турски поток" през 2019 г., заяви днес президентът Реджеп Тайип Ердоган на церемония за завършването на строителството на морския участък на газопровода, на която присъства и руският президент Владимир Путин, предаде ТАСС.

"Ние с нашите приятели от Руската федерация положихме много усилия от гледна точка на взаимоотношенията за осъществяването на този проект. Той има историческа стойност за нашите отношения. Ние се надяваме, че през 2019 г. след всички необходими тестове ще бъдем готови за пускане в експлоатация на "Турски поток", заяви Ердоган.

Той подчерта, че отношенията между Анкара и Москва не се поддават на натиск от трети страни.

"Ние никога не сме се ръководили от натиск от трети страни в рамките на нашите двустранни отношения", отбелязва турският държавен глава.

Министърът на енергетиката на Русия Александър Новак също изрази увереност, че руското синьо гориво по "Турски поток" ще стигне до турските потребители, както и до страните от Европа, към края на 2019 година. Това заяви той пред журналисти след церемонията. 

"Убеден съм, че останалата част от строителството - сухопътната част на този газопровод - ще бъде завършена в срока, предвиден в пътната карта, и към края на 2019 година на практика газът от Русия ще може да бъде подаден към турските потребителите и да се доставя в европейските страни", каза Новак.

По думите на руския министър проектът ще придаде импулс на развитието на двустранните отношения. "Това е мащабен исторически проект. Този проект днес придава нов импулс за развитието на взаимоотношенията между Русия и Турция", отбеляза Новак, цитиран от ТАСС.

 

Газпром започна изграждането на морския участък от "Турски поток" през май 2017 година. Тръбопроводът с дължина 930 км минава по дъното на Черно море и стига до турското крайбрежие, припомня ТАСС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във